დეტოქსი

ზოგიერთს უფრო მხურვალე უყვარს: რით არის სასარგებლო ცხარე საკვები
ალბათ, გყავთ ისეთი ნაცნობები, რომლებსაც ძალიან არ უყვართ მწარე კერძები, თუმცა კულინარიული ინდუსტრიის ექსპერტები ამტკიცებენ, რომ ასეთი ადამიანები იმათზე გაცილებით ნაკლები არიან, ვიდრე ისინი, ვისაც სანელებლებიანი ექსპერიმენტები მოსწონთ. გაირკვა, რომ ზომიერად ცხარე საკვები მავნე სულაც არ არის, მეტიც, ის ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოა.


ცხარე საკვები აძლიერებს ჯანმრთელობას

წიწაკა ჩილი შეიცავს ალკალოიდ კაპსაიცინს, რაც მას ძალიან ცხარე გემოს სძენს. კვლევამ დაამტკიცა, რომ კაპსაიცინი კლავს ფილტვებში, კუჭქვეშა და პროსტატას ჯირკვლებში წარმოქმნილ სიმსივნურ უჯრედებს, ამასთან არ აყენებს ზიანს ჯანმრთელ ორგანოებს.

სანელებლები წვავენ კილოგრამებს

ის, რომ ცხარე სანელებლები წვავენ ცხიმებს დიდიხნის დამტკიცებული ფაქტია. ზომიერად ცხარე სანელებლები აჩქარებენ ნივთიერებათა ცვლას და ასტიმულირებენ მეტაბოლიზმს, რაც თავის მხრივ ორგანიზმს აიძულებს ენერგია ეფექტურად და უფრო სწრაფად დაწვას. გარდა ამისა კერძზე ჩილის დამატება აქვეითებს შიმშილის გრძნობას.

კარი სადილად - დიდი სარგებელი
ინდური კარი არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ ძალიან სასარგებლო კერძია - სხვადასხვა წიწაკის, სანელებლების, ჩილისა და კურკუმას კომბინაცია დადებითად აისახება სისხლის მიმოქცევაზე და ეხმარება გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების დროს, აფერხებს თრომბის წარმოქმნას და აძლიერებს სისხლძარღვებს.

სანელებლები სასარგებლოა გაციებისა და ცუდი განწყობის დროს
ცხარე სანელებლები გაგანთავისუფლებთ გაციებისა და სურდოგან, ასევე შეგიმსუბუქებთ გაღიზიანებულ ბრონქებს, დაგეხმარებათ ასთმის დროს. მეცნიერები ადასტურებენ, რომ ზომიერად ცხარე კერძების რეგულარული მიღება ამაღლებს განწყობასაც ენდორფინების ხარჯზე, რაც ორგანიზმის საერთო „გახურების“ დროს გამოიყოფა.

ანა ვერძაძე
მარტივი და გემრიელი კივის დიეტა - დღეში მინუს 1 კგ
კივი შეიცავს ცხიმისმწველ მცენარეულ ნივთიერება კარნიტინს; ასევე, ნაყოფი მდიდარია უჯრედისით და ვიტამინით C,

ფლავონოიდებით და ანტიოქსიდანტებით. ამასთან - დაბალკალორიულია! იდეალურია განტვირთვის დღეებისთვის: მისი ქსოვილური სტრუქტურა საშუალებას გვაძლევს, ვაკონტოლოთ მადა.

სასარგებლოა 1 კივის მიღება უზმოზე, რა თქმა უნდა, იმ პირობით, თუკი არ გაწუხებთ კუჭის წყლული ან გასტრიტი.
ეს ხილი ასუფთავებს ნაწლავებს, ხოლო მასში შემავალი ვიტამინების საბადო საშუალებას გვაძლევს, სწრაფად დავნაყრდეთ.

განტვირთვის დღე კივიზე

კვირაში ერთხელ შესაძლებელია მოაწყოთ განტვირთვის დღე კივით. ამ დროს რეკომენდებულია, მთელი დღის განმავლობაში მიირთვათ 6 ცალი კივი და დალიოთ 1,5 ლ უცხიმო კეფირი ან ბუნებრივი იოგურტი. კივის ჯადოსნური თვისებების წყალობით 1 დღეში 2 კგ-ს დაიკლებთ.
განტვირთვის დღეს შეგიძლიათ მიირთვათ ასევე კოქტეილი: დააბლენდეროთ კივი, ფორთოხალი ან კენკრა კეფირთან ერთად. ეს კოქტეილი გაამრავალფეროვნებს განტვირთვის დღის მენიუს და საკვების შეზღუდვას არ გაგრძნობინებთ, ორგანიზმი კი ამ შემთხვევაშიც ეფექტურად გაიწმინდება!
ყველაზე  ეფექტური დიეტა -  მინუს 5 კგ 2 კვირაში
5 კგ-ის დაკლება ერთ კვირაში - რეალურია, მაგრამ დიეტის მაქსიმალური კურსი 14 დღეა. მისი დაცვა მიზანშეწონილი, წელიწადში მხოლოდ ერთხელაა.


1 დღე

დღის რაციონი: 2 ან 3 კვერცხი; ცოცხალი ხილი და ბოსტნეული.

2 დღე

450-550 გრ უცხიმო ხაჭო არაჟნით; 1 ლ. უცხიმო კეფირი.

3 დღე

დღის მანძილზე მიიღეთ ხილი და ბოსტნეული; 1 ლ. კეფირი, 1 ლ. ხილის ფრეში.

4 დღე

500 გრ. ქათმის მკერდი, 1 ლ კეფირი.

5 დღე

მხოლოდ ხილი და ბოსტნეული

6 დღე

400-500 გრ ხაჭო არაჟნით, 1 ლ. კეფირი


7 დღე

ხილი და ბოსტნეული

8 დღე

300 გრ ქათმის ხორცი (მოხარშული); 1 კვერცხი; ბოსტნეულის სალატა.

9 დღე

ცოცხალი ხილი, 150 გრ ძროხის ხორცი; კიტრისა და პომიდორის სალათა.

10 დღე

150 გრ თევზი; 2 ნაჭერი გახუხული პური; ბოსტნეულის სალათა; 0,5 ლ. კეფირი.

11 დღე

2 კვერცხი; 150 გრ ძროხის ხორცი; 4 ნაჭერი გახუხული პური; ბოსტნეულის სალათა; 0,5 ლ კეფირი

12 დღე

1 ლ. კეფირი; ხილი და ბოსტნეული

13 დღე

300 გრ ქათმის ხორცი; ბოსტნეული; 2 კვერცხი

14 დღე

4 ცალი მოხარშული კარტოფილი, ხილი, 1 ლ კეფირი.

როგორ მიიღოთ ნაკლები მარილი
მარილი ჩვენი ორგანიზმისთვის აუცილებელია. ნატრიუმი, რომელსაც ის შეიცავს, მნიშვნელოვანია ნერვული სისტემისა და კუნთოვანი დაბოლოებებისთვის. ასევე, ის ურთიერთქმედებს კალიუმთან, რათა ორგანიზმში სითხე დააბალანსოს. მაგრამ ამისათვის საკმარისია სულ მცირე რაოდენობა - დღეში ერთი მეათედი ჩაის კოვზი. ჰარვარდის უნივერსიტეტის მონაცემებით კი ჩვენ ამ დოზას საშუალოდ 20-ჯერ ვაჭარბებთ.
ყველაზე დიდი რაოდენობით მარილს ვიღებთ ნახევარფაბრიკატებისა და დამუშავებული პროდუქტებისგან: სენდვიჩები, შებოლილი ხორცი, სოუსები, შეფუთული წვენები, კონსერვირებული წვნიანები, პიცა და სხვა ფასდფუდი. ამავე უნივერსიტეტმა მოამზადა რამდენიმე რჩევა, რომლებიც მარილის დოზის შემცირებაში დაგეხმარებათ:


გამოიყენეთ სანელებლები და გემოს გამაძლიერებელი სხვა ნატურალური საშუალებები.
თქვენს საყვარელ კერძებს გემო ნატურალური სანელებლებით შეჰმატეთ - გამხმარი და ახალი მწვანილები, ნიორი, კოჭა, ციტრუსი, ბალზამისებური ძმარი და ღვინო. ისინი მადას აღგიძრავთ, მაგრამ კერძს მარილით არ „გადატვირთავენ“.


მიირთვით სასარგებლო ცხიმი
ხშირად გეჩვენებათ, რომ ვერ დანაყრდით, თუ კერძს მაიონეზიანი სოუსი არ დაუმატეთ. ეს რომ არ მოხდეს, მომზადების დროს მეტი სასარგებლო ცხიმი გამოიყენეთ - ავოკადო, ნიგოზი, ზეთი.


მოამზადეთ სწორად
სცადეთ ბოსტნეული და ხორცი სწრაფად შეწვათ. ეს მეთოდი ბუნებრივ გემოს გაგრძნობინებთ. ბოლოს შეაზავეთ ზეთითა და ლიმნით.


ნაკლები პური
მარცვლეულის პურიც კი, რომელიც უფრო სასარგებლოდ მიიჩნევა, შესაძლოა დიდი რაოდენობით ნატრიუმს შეიცავდეს. პური შეიცავს საკმაო რაოდენობის მარილს - მას უმატებენ როგორც გემოს, ასევე ცომის ამოყვანის მიზნით.


შეიძინეთ პროდუქტები სეზონურად
როგორც რ უნდა ვეცადოთ ბუნებას საკუთარი კანონები აქვს. პროდუქტი კი უფრო გემრიელი იქნება, თუ შესაფერის სეზონზე შეიძენთ - რაც უფრო გემრიელია ბოსტნეული, მარილის დამატების მით ნაკლები სურვილი გაქვთ.

ანა ვერძაძე
აზიური დიეტა: რა უნდა იცოდეთ კვების სისტემაზე, რომელშიც დიდი რაოდენობით პროდუქტია
აზიური დიეტა საკვების რაიმე სერიოზულ აკრძალვას არ განიხილავს. აზიური კერძების შემადგენლობით დიეტოლოგებმა საკმაოდ დაბალანსებული პირამიდა შექმნეს. ამ დიეტის განსაკუთრებულობა იმაში მდგომარეობს, რომ პროდუქტების საკმაოდ დიდი არჩევანი გაქვთ.

რა შეიძლება მიირთვათ?

დიეტის შემადგენლობაში აზიისთვის დამახასიათებელი კერძები შედის: ბრინჯი, ატრია, პური, ფეტვი, სიმინდი, მარცვლეული პროდუქტები, დიდი რაოდენობით ხილი, ბოსტნეული, პარკოსნები, ნიგოზი და მცენარეული ზეთი - ამ ყველაფრის მირთმევა ყოვედლღიურად შეგიძლიათ, მაგრამ ზომიერად. კვირაში მინიმუმ ორჯერ უნდა მიიღოთ თევზი ან ზღვის პროდუქტები. კვირაში ერთხელ შეგიძლიათ თავს უფლება მისცეთ კვერცხის, ფრინველის ხორცისა და დესერტის მირთმევის. წითელი ხორცის მიღება დაშვებულია თვეში ერთხელ. უნდა დალიოთ დღეში 6 ჭიქა წყალი და ჩაი. ალკოჰოლი შეიძლება მიიღოთ მხოლოდ ძალიან იშვიათად.

საიდან დაიწყოთ?

დიეტის ავტორების რჩევით დასაწყისში უპირატესობა მიანიჭეთ ბრინჯს, ატრიას, პურსა და მარცვლეულ პროდუქტებს. ასეთი საკვები შიმშილის გრძნობას არ დაგიტოვებთ. ნუ დაგავიწყდებათ ატრიასა და ბრინჯის წვნიანები, მსგავსი კერძები სწრაფად შეავსებს კუჭს და შესანიშნავად და კარგად ანაყრებს. თანდათან გაზარდეთ ხილისა და ბოსტნეულის რაოდენობა რაციონში. რამდენიმე კვირის მანძილზე ატრიას რაოდენობა შეამცირეთ და გაზარდეთ ბოსტნეულის რაოდენობა.

როგორ მოქმედებს?

პირამიდის შემქნელთა მონაცემებით, აზიური ქვეყნების მოსახლეობა, რომლებიც მოცემულ წესებს ითვალისწინებენ, უფრო ნაკლებს იწონიან, ვიდრე მათი დასავლელი კოლეგები. გახდომის ეფექტი იმ პროდუქტების ხარჯზე მიიღება, რომლებიც დიდიხნით ანაყრებს - მარცვლეული, პარკოსნები, ატრია. კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი მომენტი - სანელებლები, რომელთა გარეშე აზიური სამზარეულო წარმოუდგენელია და რომლებსაც მეტაბოლიზმის დაჩქარება შეუძლიათ. არ უნდა დაივიწყოთ აქტიური ცხოვრების წესი: ნახშირწყლების წყალობით ყოველთვის გექნებათ ძალა სავარჯიშოდ.

ანა ვერძაძე
ექიმ გინეკოლოგ-ენდოკრინოლოგის აზრი: როგორ მოქმედებს კვება ქალის ჰორმონებზე?
ჰორმონები ორგანიზმში არსებული ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებია, რომლებსაც შინაგანი სეკრეციის ჯირკვლები გამოყოფენ, შემდეგ ხვდებიან სისხლში და არეგულირებენ ნივთიერებათა ცვლას. სწორედ ორგანიზმში ჰორმონალური ბალანსი უზრუნველყოფს მთელი სასიცოცხლო სისტემის სწორ ფუნქციონირებას. ექიმი გინეკოლოგ-ენდოკრინოლოგი მარია ვადალაჟსკაია განმარტავს, თუ რა გავლენას ახდენს კვება ჰორმონალურ სისტემაზე, ასევე როგორ შეიძლება ჰორმონალური ფონის გაუმჯობესება კონკრეტული პროდუქტების დახმარებით.

რაზეა დამოკიდებული ქალის სექსუალურობა და ლიბიდო?

ქალის ყველაზე მნიშვნელოვანი ჰორმონი ესტროგენი გახლავთ, ის არის პასუხისმგებელი ქალის სილამაზეზე, სექსუალურობაზე, სინაზესა და ქალურობაზე. ამ მნიშვნელოვანი ნივთიერების ნაკლებობა ვლინდება დეპრესიით, გაღიზიანებით, დაღლილობით, დაქვეითებული ლიბიდოთი და სხეულის მასის გაზრდით. ამიტომ მნიშვნელოვანია ქალმა მისი ესტროგენის დონე იცოდეს, კონსულტაცია გაიაროს ენდოკრინოლოგთან, რათა საჭიროების შემთხვევაში დაენიშნოს თერაპია. ხშირად აუცილებელია რაციონში დაამატოთ პროდუქტები, რომლებიც დიდი რაოდენობით ესტროგენს შეიცავენ - სელის თესლი, სეზამის თესლი, პარკოსნები, ყავა და გარგარი.

რა გავლენას ახდენს ტკბილი საკვები და ჭარბი წონა სქესობრივ სისტემაზე?

ჭარბი რაოდენობით ტკბილი საკვები ორგანიზმის გადაუმუშავებელი ენერგია ხდება, რაც საბოლოოდ წონაში მატებას იწვევს. წონის მომატების გამო ინსულინის რეცეპტორები უგრძნობი ხდება და გლუკოზა უჯრედებში შეღწევას ვერ ახერხებს. ამ პროცესის გამო სისხლში გლუკოზისა და ინსულინის დონე იზრდება, რაც ერთ-ერთ ყველაზე გავრცელებულ პრობლემას, პოლიკისტოზური საკვერცხის სინდრომს იწვევს. სწორედ ეს პრობლემა ითვლება უნაყოფობის მთავარ ფაქტორად, როცა ოვულაცია საერთოდ არ ან ძალიან იშვიათად ხდება. სწორედ ინსულინის მაღალი დონე საკვერცხეების ჰიპერსტიმულაციას და ანდროგენების (მამაკაცის სქესობრივი ჰორმონი) გამომუშავების მომატებას ახდენს, რასაც გავლენა აქვს ჩასახვის შესაძლებლობაზე.

როგორ მოქმედებს სტრესი ქალის ორგანიზმის განადგურებაზე?

ჩვენს ორგანიზმში არსებობს სტრესის ჰორმონები: ადრენალინი, ნორეპირეფრინი და კორტიზოლი, რომლებიც თირკმელზედა ჯირკვლიდან გამოიყოფა. ხანგრძლივი სტრესის დროს უარესდება თირკმლების მუშაობა, ქვეითდება იმუნიტეტი, იზრდება გლუკოზის გამომუშავების დონე, ქვეითდება უჯრედთა მეტაბოლიზმი, იზრდება სხეულის მასა და ირღვევა მენსტრუალური ციკლი. ორგანიზმზე სტრესის გავლენის მინიმუმამდე შესამცირებლად ნევროლოგის დახმარებით უნდა გაირკვეს მისი წარმოქმნის მიზეზი და თერაპიის დანიშნულებას მიჰყვეს. იდეალურ შემთხვევაში - ძილისა და კვების რეჟიმის მოწესრიგება და სპორტით დაკავებაა.

ანა ვერძაძე
ნიახურის წვენი ლამაზი კანისთვის - მწვანე სასმელი, რომელიც ორგანიზმში ნივთიერებათა ცვლის პროცესებს "ქოქავს"
იცოდით თუ არა, რომ თავდაპირველად ნიახური სამედიცინო მიზნებისთვის მოჰყავდათ და არა საკვებში ყოველდღიური გამოყენებისთვის. მას შემდეგ, რაც ნიახური ჩვენს რაციონში შემოვიდა, მისი სამკურნალო თვისებები დავივიწყეთ. მწვანე ღეროები ბევრ სასარგებლო ნივთიერებას შეიცავს, რომლებიც სისხლისმიმოქცევის გააქტიურებასა და მონელებაში ეხმარება, რის ხარჯზეც უმჯობესდება არა მხოლოდ ორგანიზმის საერთო მდგომარეობა, არამედ კანიც.

„ნიახურის 95%-ს წყალი შეადგენს. ის ატენიანებს კანს შიგნიდან, რაც მოვლის ერთ-ერთი უმთავრესი ასპექტია. გარდა ამისა, ნიახურის წვენი მდიდარია ნატრიუმით, რაც კუჭის წვენის გამოყოფის პროვოცირებას ახდენს. ეს ეხმარება ნაწლავური სისტემის მუშაობის გაუმჯობესებასა და ორგანიზმში ნივთიერებათა ცვლის პროცესების დასტაბილურებაში. რაც უფრო აქტიურად აღდგება თქვენი ორგანიზმი, მით უფრო უკეთ გრძნობთ თავს და უკეთესი კანი გაქვთ“ - ამბობს ვარსკვლავთა დიეტოლოგი, კიმბერლი სნაიდერი.

სნაიდერი გვირჩევს, ჭიქა წვენი დილით, უზმოზე მივიღოთ - ნიახური გაწმენდს ორგანიზმს და გაააქტიურებს მომნელებელ სისტემას. ჯანმრთელ ორგანიზმს კი ყველაფერი ჯანსაღი აქვს, მათ შორის კანიც.

ანა ვერძაძე
TOP-3 პროდუქტი რომელიც აუცილებლად უნდა მიირთვას ქალმა
ქალის ჯანმართელობა და სილამაზე დიდ ყურადღებასა და მოვლას საჭიროებს. იმისათვის, რომ მოვლილი ვიყოთ და შევინარჩუნოთ ენერგიულობა, აუცილებლია დავიცვათ ყოველდღიური რაცონის რამდენიმე წესი.

გთავაზობთ პროდუქტების სიას, რომლებიც ქალს ეხმარება დარჩეს ლამაზი და ჯანმრთელი ბევრი წლის განმავლობაში.


წითელი თევზი

თევზის ცხიმიანი სახეობები, რომლებიც შეიცავს დიდი რაოდენობით ომეგა-3-ს, შეუცვლელია ქალის ორგანიზმისთვის. სწორედ ეს ნივთიერებაა პასუხისმგებელი კანის სიმკვრივესა და ელასტიურობაზე, იცავს რა მემბრანას დაზიანებისგან. ასე რომ, მენიუში წითელი თევზის შეტანით, დარწმუნებული იყავით, რომ ნაადრევი ნაოჭები და სახის ოვალის მოშლა არ გემუქრებათ. დიეტოლოგები ქალებს ურჩევენ მიიღონ წითელი თევზის სახეობები კვირაში მინიმუმ ორჯერ...


ბროკოლი

მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ვიტამინი B-ს მაღალი შემცველობის გამო, ბროკოლი ყველაზე დადებითად მოქმედებს ნერვულ სისტემაზე, ხელს უშლის რა ორგანიზმში მავნე ბაქტერიების გავრცელებას. ამ ბოსტნეულის რეგულარულად მიღების შემთხვევაში, თქვენ აუმჯობესებთ მთელი ორგანიზმის მუშაობას და იხანგრძლივებთ ახალგაზრდობას. ქალებისთვის რეკომენდებულია ბროკოლის კვირაში 2-ჯერ მირთმევა.


შავი შოკოლადი


უცნაურია, მაგრამ ფაქტია: შოკოლადი სასარგებლოა და მეტიც, შეუცვლელი პროდუქტია ქალებისთვის, რადგან მის შემადგენლობაში შედის მაგნიუმი, მარგანეცი, თუთია, ფოსფორი და რკინა - ყველა ეს მინერალი ამყარებს ძვლოვან ქსოვილს, ასევე ხელს უწყობს ჰორმანალური ფონის დარეგულირებას. ბევრი რომ არ გავაგრძელოთ, ექიმების რეკომენდაციით ქალებმა უნდა მიირთვან დღეში 25 გ შავი შოკოლადი (და არამც და არამც მეტი).
7 უცნობი მიზეზი, რომელთა გამოც წონაში ვერ იკლებთ, თუმცა ყველა წესს ითვალისწინებთ
ითვლით კალორიებს, უარს ამბობთ ტკბილზე, სვამთ ბევრ წყალს, გახდომის მიზნით დაკავებული ხართ სპორტით, მაგრამ წონაში ვერ იკლებთ.
ნუ მიეცემით სასოწარკვეთას - ჩვენ გაგარკვევთ რატომ ხდება ასე და რა უნდა მოუხერხოთ
ამ პრობლემას.

ირჩევთ უცხიმო პროდუქტებს

მაღაზიაში ალბათ ყოველთვის ირჩევთ იოგურტს, რომლის ცხიმიანობა 0%-ია, თქვენ ხომ კალორიებს ზედმიწევნით ითვლით. მაგრამ აქ ერთი ხრიკი არსებობს: უცხიმო პროდუქტი სასიამოვნოდ მისართმევი რომ გახდეს, მწარმოებლები ხშირად იმაზე მეტ შაქარს უმატებენ, ვიდრე ჩვეულებრივ იოგურტს.

ნახშირწყლებით საუზმობთ

დარწმუნებული ხართ, რომ რთული ნახშირწყლები - შვრიის ფანტელი ან ხორბლის პური უფრო სასარგებლო საუზმეა, რადგან ასე დანაყრების შეგრძნება დიდხანს გასტანს. თუმცა ყველაფერი ასე არ არის: თუ წონაში დაკლება გსურთ, საუზმე უნდა შედგებოდეს ცილებისგან, მათ გადამუშავებაზე ხომ მეტი ენერგია და დრო იხარჯება, ვიდრე ნახშირწყლებზე. სადილად კი უმჯობესია წიწიბურა მიირთვათ.

არასწორ ვარჯიშებს ირჩევთ

აქტიური ვარჯიშების ნაცვლად, რომლის დროსაც ცხიმი იწვის - ტანვარჯიში, სირბილი, ცურვა - სპორტდარბაზში ძალოვან ვარჯიშებს არჩევთ. პრობლემა იმაში მდგომარეობს, რომ მსგავსი ფიზიკური დატვირთვების დროს თქვენი კუნთები იზრდება და სხეულის მასა იმატებს, ცხიმი კი ძალიან ნელა ქრება.

იყენებთ სოიოს

სოიოს დიეტური პროდუქტების უმრავლესობა შეიცავს, მაგრამ მისი არასწორი გამოყენება წონაში მატებას გამოიწვევს. საქმე იმაშია, რომ სოიო ესტროგენის ანალოგიურ ფიტოჰორმონებს შეიცავს. მის გამოყოფას ორგანიზმი კი ისე იღებს, როგორც ცხიმის დაგროვების სიგნალს.

გლუტენის გარეშე დიეტას ირჩევთ

აქ სიტუაცია თითქმის იგივეა, როგორც უცხიმო პროდუქტების შემთხვევაში. დიეტა გლუტენის გარეშე ხელსაყრელია მხოლოდ მათთვის, ვისაც გლუტენის აუტანლობა აქვს. თუ ეს პრობლემა არ გაწუხებთ, გაითვალისწინეთ, რომ გლუტენის გარეშე პროდუქტების წარმოებისას იყენებენ რაფინირებულ შაქარს და შედეგად მეტ კალორიას იღებთ.

ჭამთ ხშირად და ცოტას

კვების ეს მეთოდი იდეალურად მიიჩნევა, მაგრამ ყველასთვის გამოსადეგი არ არის. უფრო ზუსტად კი მათთვის, ვისაც გრაფიკით ცხოვრება არ შეუძლია და ბოროტად იყენებს ულუფებს. ამ მეთოდის ნაკლი ისაა, რომ თქვენ გამუდმებით მაძღარი ხართ და გავიწყდებათ როგორია შიმშილის გრძნობა. თუ შიმშილის გრძნობა არ გექნებათ, საჭიროზე მეტი საკვების მიღებით რისკავთ.

იყენებთ შაქრის შემცვლელებს



დიეტური კოკა-კოლა და შაქრის შემცვლელი აბები ყოველთვის გამოსავალი არ არის. მაშინაც კი, თუ ტკბილ გაზიან სასმელში კალორია 0-ია, ორგანიზმი შაქრის შემცვლელს ჩვეულებრივი შაქრისგან მაინც ვერ ანსხვავებს და ინსულინს გამოიმუშავებს. გამომუშავებული ინსულინი გლიკოგენად იქცევა, რაც ცხიმად გარდაიქმნება.

ანა ვერძაძე