რა ემართება სხეულს, როცა ბევრ ჩაის სვამთ?

მრავალი ერისთვის ჩაი მთავარი სასმელია, მისი დალევა კი გარკვეულ ეტიკეტს, ტრადიციასა და ცერემონიას უკავშირდება.

ბრიტანელები და აზიელები ჩაის ასწლეულების მანძილზე სვამენ და მის სარგებელში ეჭვი არ ეპარებათ: ის შესანიშნავად აფხიზლებს, უმკლავდება წყურვილს, ამცირებს ქოლესტერინის დონეს, სასარგებლოა გულისა და სისხლძარღვებისთვის, აფერხებს სიბერეს. თუმცა დადებითი თვისებები ნაკლს არ გამორიცხავს.

გაიგეთ, რა ემართება სხეულს, თუ ჩაის ხშირად და ზომაზე მეტს დალევთ.

მაგარი ჩაი კბილებს აზიანებს დაუჯერებელია, მაგრამ ფაქტია:

დიდი რაოდენობით მაგარ ჩაის კბილების დაშლა და მთელი სხეულის ძვლების მტვრევადობის გამოწვევა შეუძლია. ამასთან საქმე
მხოლოდ შავ ჩაის არ ეხება: ზოგიერთი მცენარეული ჩაი კბილების ეროზიას დაბალი შემცველობის pH-ის (მჟავიანობა) გამო იწვევს, აზიანებს ემალს, ძირითად დამცავ ფენას. ასეთი ჩაი გაცილებით მეტ ზიანს აყენებს, ვიდრე ფორთოხლის კონცენტრატი. ეს უნდა იცოდნენ მათ, ვინც ხშირად სვამს ჩაის გახდომისა და დეტოქსიკაციის მიზნით: მათ უნდა მიიღონ ჩაი pH-ის მაღალი შემცველობით. საერთო ჯამში, დიეტოლოგები გვირჩევენ, დღეში 4 ფინჯანზე მეტი ჩაი არ დავლიოთ.



სასმელში შემცველი მძიმე მეტალები

რაც უფრო დიდხანს ინახება ჩაი, მით უფრო ტოქსიკური ხდება. ჩაის დაყენების უსაფრთხო დრო - 3 წუთია. უფრო გვიან კი ჩაის ფოთლებიდან წყალში მძიმე მეტალი გამოიყოფა. ალტერნატივის სახით, ყოველთვის შეგიძლიათ აირჩიოთ თეთრი ჩაი: რადგან მის ახალგაზრდა ფოთლებს აგროვებენ, ვიდრე მასზე მავნე მეტალები დაილექება. მწვანე ჩაი აზიანებს ღვიძლს რამდენად უცნაურიც არ უნდა იყოს, ჩაის, რომელსაც ორგანიზმის წმენდისთვის სვამენ, დიდი რაოდენობით მიღებას ზიანის მიყენება შეუძლია. ნიუ ჯერსის უნივერსიტეტის თანამშრომლებმა დაამტკიცეს, რომ დღეში 2 ფინჯანზე მეტი მწვანე ჩაი, შესაძლოა ღვიძლის დაშლის მიზეზი გახდეს. ესპანელმა მეცნიერებმა ამას ისიც დაურთეს, რომ ფოლიუმის მჟავის ცუდი გაჯერების გამო, ფეხმძიმობის დროს პათოლოგიის რისკი იზრდება. საქმე იმაშია, რომ მწვანე ჩაი, შავისგან განსხვავებით, რომელსაც გადამუშავებისთვის მეტი დრო სჭირდება, შეიცავს პოლიფენოლებს. სწორედ ეს ნივთიერებები ტვირთავს ღვიძლს.



ჩაი ვიტამინებისა და მიკროელემენტების დეფიციტს იწვევს

ზედმეტი სითხისა და ტოქსინების გარდა, დიდი რაოდენობით მწვანე და შავი ჩაის მიღება, ორგანიზმიდან გამოდევნის მიკროელემენტებს - მაგნიუმს, კალციუმსა და რკინას. რკინისნაკლებობა კი კანისა და თმის მდგომარეობის გაუარესებას იწვევს, ამაში დამნაშავე კი კოფეინია. ექიმები გვირჩევენ, ჩაი დიდხანს არ ვადუღოთ და არ დავლიოთ ის საკვებთან ერთად - დაე, ჩაის დალევამდე 20 წუთი გავიდეს.



რატომ არის საშიში ცხელი ჩაი?


ჩაისთვის ოპტიმალური ტემპერატურა - 50 გრადუსია (ამისათვის ახლადმოდუღებულ ჩაის გაგრილებამდე 5 წუთი დაელოდეთ). წინააღმდეგ შემთხვევაში, რეგულარულად ცხელი ჩაის დალევა საყლაპავის ეროზიასა და ცხვირ-ხახის კაპილარების დაზიანებას გამოიწვევს. სიცხიანი ავადმყოფებისთვის ჩაი ძალიან სასარგებლო სასმელად მიიჩნევა, რაც მითია. ბრიტანელმა ფარმაკოლოგებმა გაარკვიეს, რომ ასეთ ცხელ სასმელს ზიანი მოაქვს, რადგან ჩაიში შემცველი ტეოფილინი ტემპერატურას კიდევ უფრო ზრდის. საბედნიეროდ, მოყვანილი არგუმენტები არ გვაიძულებს ჩაიზე საბოლოოდ ვთქვათ უარი. საკმარისია მისი რაოდენობის შემცირება, სიმაგრისა და ტემპერატურის დარეგულირება.

ანა ვერძაძე


სევე დაგაინტერესებთ:

რა ემართება სხეულს, როცა შაქრის მიღებას წყვეტთ?

რა ემართება სხეულს როცა სვამთ და როცა არ სვამთ წყალს?

რა ემართება თქვენს სხეულს, როცა ღამით ჭამთ?

რა ემართება სხეულს, როდესაც ხურმას მიირთმევთ?

რა ემართება სხეულს, როდესაც პომიდორს მიირთმევთ?
like
0

კომენტარები

თეთრი ბოყინი 2018-03-03 15:49
ჩაი არ დალიოთ, მავნეა!
კოკა-კოლა, ფანტა, სპრაიტი და და შაშა-კოლაა სასარგებლო!
თამბაქო არ მოსწიოთ, მარიხუიანა, ანუ თრიაქი უმჯობეს არს!!!
va va 2018-02-27 07:41
marto chaize iyo chemi mamamtili,dgeshi 3-jer da cxeli,shuadgit miirtmevda ertjeradad sadils da 85 wlisa daigupa sruliad janmrteli,xurmis kurkit,iqneb dawerot rom xurmis kurka ar chamos xalxma,xolo roca saqartvelos 80 procentis sadil-vaxshami cariela chaia,sircxvilia amis dawera..................
duda 2018-02-26 06:34
bodishit da tqven shig xom ara gaqvt?

კომენტარის დამატება

სახელი*
აღწერა*
კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.