ზოგიერთს უფრო მხურვალე უყვარს: რით არის სასარგებლო ცხარე საკვები

ალბათ, გყავთ ისეთი ნაცნობები, რომლებსაც ძალიან არ უყვართ მწარე კერძები, თუმცა კულინარიული ინდუსტრიის ექსპერტები ამტკიცებენ, რომ ასეთი ადამიანები იმათზე გაცილებით ნაკლები არიან, ვიდრე ისინი, ვისაც სანელებლებიანი ექსპერიმენტები მოსწონთ. გაირკვა, რომ ზომიერად ცხარე საკვები მავნე სულაც არ არის, მეტიც, ის ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოა.


ცხარე საკვები აძლიერებს ჯანმრთელობას

წიწაკა ჩილი შეიცავს ალკალოიდ კაპსაიცინს, რაც მას ძალიან ცხარე გემოს სძენს. კვლევამ დაამტკიცა, რომ კაპსაიცინი კლავს ფილტვებში, კუჭქვეშა და პროსტატას ჯირკვლებში წარმოქმნილ სიმსივნურ უჯრედებს, ამასთან არ აყენებს ზიანს ჯანმრთელ ორგანოებს.

სანელებლები წვავენ კილოგრამებს

ის, რომ
ცხარე სანელებლები წვავენ ცხიმებს დიდიხნის დამტკიცებული ფაქტია. ზომიერად ცხარე სანელებლები აჩქარებენ ნივთიერებათა ცვლას და ასტიმულირებენ მეტაბოლიზმს, რაც თავის მხრივ ორგანიზმს აიძულებს ენერგია ეფექტურად და უფრო სწრაფად დაწვას. გარდა ამისა კერძზე ჩილის დამატება აქვეითებს შიმშილის გრძნობას.

კარი სადილად - დიდი სარგებელი
ინდური კარი არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ ძალიან სასარგებლო კერძია - სხვადასხვა წიწაკის, სანელებლების, ჩილისა და კურკუმას კომბინაცია დადებითად აისახება სისხლის მიმოქცევაზე და ეხმარება გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების დროს, აფერხებს თრომბის წარმოქმნას და აძლიერებს სისხლძარღვებს.

სანელებლები სასარგებლოა გაციებისა და ცუდი განწყობის დროს
ცხარე სანელებლები გაგანთავისუფლებთ გაციებისა და სურდოგან, ასევე შეგიმსუბუქებთ გაღიზიანებულ ბრონქებს, დაგეხმარებათ ასთმის დროს. მეცნიერები ადასტურებენ, რომ ზომიერად ცხარე კერძების რეგულარული მიღება ამაღლებს განწყობასაც ენდორფინების ხარჯზე, რაც ორგანიზმის საერთო „გახურების“ დროს გამოიყოფა.

ანა ვერძაძე
like
0

კომენტარის დამატება

სახელი*
აღწერა*
კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.